Bel ons: 0544 375 045

Volg ons 

Stuur een e-mail:  Stel uw vraag

knieklachten vanuit de heup


​​​​​​​De altijd zo kwieke dame Marijke (69) die ik al een paar jaar ken, loopt moeizaam de behandelkamer binnen. Ze vertelt me dat ze na het zwemmen, nu ook fietsen moet opgeven: “Ik heb bij het lopen en staan, veel pijn aan de binnenkant van mijn bovenbeen en knie. En soms ook onderin de rug.’’


Door Sandra Slutter


Ik onderzoek de knie van Marijke maar vind niets. Wel bemerk ik flinke beperkingen in de heup. Dat zou weleens artrose kunnen zijn. Gezien haar leeftijd niet onlogisch. “Door beperkingen in je heup ben je anders gaan bewegen” zeg ik, “met als gevolg een overbelaste rug en uitstralende pijn richting knie”. En uit angst voor pijn ben je vermoedelijk ook minder gaan bewegen.” Marijke roept verschrikt: “Vanuit de heup? Daar geloof ik helemaal niets van.


Oefeningen en leefstijl

Ik heb pijn in de knie, wil ik eerst weleens röntgenfoto’s zien.” Die opnamen worden gemaakt en geven de problemen in het heupgewricht haarscherp weer. Aan de knie mankeert niets. Ik behandel Marijke aan haar lage rug- en heupklachten en geef haar naast oefeningen ook een leefstijladvies mee. Het geeft haar uiteindelijk voldoende verlichting.


Zwemmen

Van de week kwam ze op de fiets naar de praktijk. “Ik ga weer zwemmen” zei ze “ik voel me prima en doe mijn oefeningen. Kan nu beter met de klachten omgaan, ze beheersen mijn dagelijkse leven stukken minder. En ik ben blij dat ik voorlopig niet geopereerd hoef te worden.” Meer weten? Stuur een e-mail naar Sandra Slutter (s.slutter@centruminbeweging.nl).