Gezonde medewerkers zitten beter in hun vel. Ze zorgen op de juiste manier goed voor zichzelf en zijn van grote waarde voor het bedrijf waar ze werken. Dit laatste is niet altijd vanzelfsprekend. Een verkeerde werkwijze of minder gunstige werkplekinrichting, kan zomaar zorgen voor een kink in de kabel.
De medewerker krijgt bewegingsklachten, wordt minder productief en verzuimt vaker. Klachten variëren van muisarm en rugproblemen tot bredere arm-, nek- en schouderklachten (KANS) en andere spanningsgerelateerde symptomen zoals slapeloosheid, hoofdpijn, oververmoeidheid enzovoort. Geen goede zaak voor zowel medewerkers als het bedrijf. Een werkplekonderzoek van Centrum in Beweging biedt uitkomst.
Ons werkplekonderzoek geeft antwoord op vragen als:
Het onderzoek analyseert uitsluitend de fysieke belasting op de werkplek.
Tijdens het werkplekonderzoek maakt de bedrijfsoefentherapeut van Centrum in Beweging ter plekke een inventarisatie van de situatie. Dit gebeurt samen met de medewerker en de leidinggevende. Na het opstellen van een bondige analyse stelt de bedrijfsoefentherapeut, in zijn rol als werkplekadviseur, een plan van aanpak op. Hierin staan concrete actiepunten en adviezen voor houding, gedrag en ergonomie. Tips over aanpassing van de werkplek met bestaande mogelijkheden en/of aankoop van middelen, worden eveneens besproken.
Een bedrijfsoefentherapeut helpt met het oplossen van fysieke problemen op de werkvloer. Deze problemen zorgen namelijk vaak voor persoonlijke klachten, ziekteverzuim en vermindering van arbeidsprestaties. De bedrijfsoefentherapeut van Centrum in Beweging gaat doelgericht aan de slag om het verzuim terug te dringen of te stoppen.
Is iemand al ziek thuis, dan begeleidt de bedrijfs- oefentherapeut zo mogelijk ook de terugkeer naar het werk. Dat kan met behulp van een gespecialiseerde fysiotherapeut, al dan niet in combinatie met een (re-integratie) trainings-programma, instructietraining en/of onderzoek op de werkplek. Dit alles om uiteindelijk het hoogst haalbare resultaat te bereiken: een medewerker die zich beter voelt en optimaal functioneert.
De aanvraag voor een werkplekonderzoek is heel eenvoudig:
Klanten
Klanten van Centrum in Beweging die behandeld worden aan een aandoening, ontstaan op de bedrijfswerkplek, kunnen in overleg met de bedrijfsleiding een consult op die werkplek krijgen.
Niet-klanten
Medewerkers van bedrijven die geen cliënten van Centrum in Beweging zijn, kunnen een klachtenanalyse plus bewegingsonderzoek laten doen. De bevindingen en een oplossingsgericht plan van aanpak worden met de werkgever besproken.
Bedrijven
Werkgevers kunnen hun medewerkers een klachtenanalyse en bewegingsonderzoek aanbieden. Ook dan worden de bevindingen en het plan van aanpak gezamenlijk besproken.
Optioneel
In alle gevallen is een schriftelijke rapportage, evaluatiegesprek of vervolgafspraak mogelijk.