Specialisatie

Oedeemfysiotherapie

Oedeemtherapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie voor mensen die last hebben van een lymfoedeem of lipoedeem. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht op plaatsen in het lichaam waar vocht normaal niet of nauwelijks aanwezig is. De oedeemtherapeut kan, door middel van verschillende behandelmethodes, helpen de afvoer van vocht te stimuleren.


Maak een afspraak

Indicatie

Oedeem kan het gevolg zijn van onder andere kanker, bestraling, chemotherapie, bloedvatproblemen, littekens, een operatie of een ongeval. Maar een lymfoedeem of lipoedeem kan ook zonder duidelijke oorzaak optreden. Oedeem ontstaat ten gevolge van een verstoorde aan- en afvoer van lymfevocht in een bepaald gebied. Oedeem veroorzaakt spanning op de huid rondom, het geeft een zwaar of vermoeid gevoel en kan zelfs pijnlijk zijn.

 

Wat we doen

De behandeling van oedeem start met het bepalen van de oorzaak van het oedeem. We passen manuele lymfdrainage toe. Dit is een massagetechniek waarbij we ons richten op de afvoer van lymfevocht en op het bevorderen van de functie van onaangetaste klieren of lymfvaten. Om de omvang zo snel mogelijk te verkleinen, zal er in de meeste gevallen een bandage aangelegd worden. Deze geeft tegendruk, waardoor het vocht uit de weefsels wordt gedreven en wordt afgevoerd naar de lymfe en vaten. Wanneer door oedeem het bewegen wordt beperkt en bemoeilijkt, zullen we ook oefentherapie gaan toepassen. Ademtherapie, lymftaping en een goede voorlichting zijn onderdeel van de oedeemtherapie en dragen bij aan jouw herstel. Ter aanvulling op de therapie leren we je te masseren, te bandageren of te tapen. Daarnaast leer je welke oefeningen de verbeteringen stimuleren of onderhouden.

Onze oedeemtherapeuten


Over ons

Geïnteresseerd?

Plan vrijblijvend een afspraak in.

Wij gaan resultaatgericht te werk, met als doel jou zo snel en goed mogelijk weer pijnvrij in beweging te zetten. Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Maak een afspraak of neem contact op voor meer informatie.


Maak een afspraak