Bel ons: 0544 375 045

Volg ons 

Stuur een e-mail:  Stel uw vraag

Bekkenoefentherapie

Klachten in en rondom het bekkengebied.

Als u klachten heeft van buik-, bekken- en/of lage rug gebied en deze klachten blijven langere tijd bestaan dan is de bekkenoefentherapie wellicht iets voor u. De bekkenoefenthapeut heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van klachten in en rondom het bekkengebied. Ook bij zwangerschap.


Verschillende oorzaken

Deze klachten kunnen zich uiten in een dysfunctioneren van de bekkenbodem. Dysfunctioneren wil zeggen ‘niet werken zoals het behoort te werken’. Dit kan, met betrekking tot de bekkenbodem betekenen dat het gaat om een tekort aan spierkracht, een onvoldoende bestuurbaarheid van de bekkenbodemspieren of een teveel aan spierspanning in de bekkenbodem.


Verschillende klachten

Omdat het functioneren van de bekkenbodemspieren van invloed is op het functioneren van blaas, endeldarm en ook op seksuele functies, kan een en ander leiden tot verschillende klachten. Dit kan betekenen:


  • moeite met ophouden van plas, windjes of ontlasting
  • een niet te onderdrukken gevoel van aandrang om te plassen of te ontlasten
  • een verzakkingsgevoel
  • moeite met uitplassen en/of ontlasten
  • pijn in de onderbuik, onderrug of rond de geslachtsorganen
  • bekkenpijn
  • pijn bij vrijen
  • erectiestoornissen


Zwangerschap

Ook tijdens en na de zwangerschap kunnen problemen bestaan. Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van klachten rond hun bekken. Deze klachten staan onder invloed van bewegen en belasting. Vaak verdwijnen ze na de bevalling, maar soms blijven klachten langdurig bestaan. Dat kan variëren van continue pijnklachten tot alleen vlak voor en tijdens de menstruatie.


Verweekte banden

Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken, waardoor het bekken minder stevig, minder ‘stabiel’ wordt. Deze verweking is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Deze verweking is dus een heel natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangere optreedt!! Soms echter veroorzaakt deze instabiliteit klachten.


Traumatische of mechanische vorm

Er bestaat ook een traumatische of mechanische vorm van bekkeninstabiliteit: deze wordt veroorzaakt door een ongeval of trauma (zoals vallen met de fiets, van de trap vallen of een heel zware bevalling) of een sportletsel (sliding bij voetbal).


Zelfwerkzaamheid 

Je kunt zelf al veel doen wanneer zich klachten openbaren die wijzen op bekkeninstabiliteit. Houd rekening met de verminderde belastbaarheid van het bekken. Dat kan al door wat meer rustpauzes in te lasten, de zwaardere huishoudelijke en verzorgende karweitjes of lange werkdagen (tijdelijk) te beperken. Gun het lichaam wat extra rust, door een paar keer per dag minstens vijftien minuten te gaan liggen.