Bel ons: 0544 375 045

Volg ons 

Stuur een e-mail:  Stel uw vraag

Begeleiding bij kanker

Weer in beweging bij kanker

De programma’s zijn bedoeld voor mensen die verschillende problemen en klachten hebben door de ziekte kanker. Revalideren kan tijdens de kankerbehandeling, na afronding van de kankerbehandeling en in de fase dat geen genezing meer mogelijk is (palliatieve fase).

 
Revalideren bij kanker

De ziekte kanker heeft grote gevolgen en is een ingrijpende ziekte, die het leven fors overhoop kan halen. Tijdens en na de behandeling zijn er allerlei klachten: vermindering van de conditie, vermoeidheid, moeite om de draad weer op te pakken, angst om (intensief) te bewegen, onzekerheid. Soms gaat dit gepaard met pijn of problemen met concentratie. Deze klachten kan optimaal herstel in de weg staan.

 
Mogelijkheden bij Centrum in Beweging:


-       Revalideren tijdens de behandeling:

Curatieve fase: revalidatie zorgt ervoor dat u zo weinig mogelijk last heeft van de behandeling voor kanker. Door regelmatig te bewegen blijft u beter in conditie en heeft u minder last van vermoeidheid.


  • Vermoeidheid

Bij de behandeling van kanker kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies. Deze vermoeidheid neemt meestal toe gedurende de behandeling.


  • Werken aan een betere conditie

Ook na de behandeling kan de vermoeidheid blijven bestaan. Veel mensen zijn geneigd om rust te nemen. Maar uit onderzoek blijkt juist dat bewegen een positief effect heeft op de vermoeidheid en conditieverlies. Centrum in Beweging geeft beweegadvies aan patiënten met kanker, die chemotherapie, immunotherapie, doelgerichte therapie en/of radiotherapie (bestraling) krijgen.


  • Stevig bewegen

De bedoeling van deze begeleiding is dat u uiteindelijk vier tot zes keer per week een half uur stevig kunt bewegen en daarmee voldoet aan de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen.


  • Persoonlijke situatie

Uiteraard wordt er rekening gehouden met uw persoonlijke situatie en de problemen die u ondervindt.  Het bewegen doet u thuis, in uw eigen omgeving en op tijden dat het u goed uitkomt. Centrum in Beweging begeleidt u bij de problemen die u hierbij tegenkomt.
  
-       Revalideren na afloop van de behandeling:

Herstelfase: Trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut om conditie en spierkracht te verbeteren. Dit kan individueel of in een groep.


Dit bewegen in een beweeggroep kan met alleen mensen die klaar zijn met de behandeling (beweegprogramma oncologie) , maar ook een groep met mensen die mbv Move2Bfit begeleid worden naar zelfstandig bewegen.
  
-       Revalideren als u niet meer kunt genezen:

Palliatieve fase. In deze fase draagt revalidatie bij dat u zich zo goed mogelijk voelt. De revalidatie is er op gericht om klachten te voorkomen of te verminderen, zodat u zoveel mogelijk kunt blijven doen wat u gewend bent.
  
-       Oedeemtherapie

Wanneer door de behandeling oedeem ontstaat in arm of been. Meestal in combinatie met bewegen, oefenen en/of een beweegprogramma
  
-       Speciale programa's
Heeft u na een jaar nog steeds last van ernstige vermoeidheidsklachten dan kunt u verwezen worden naar een speciaal programma van de psychosomatische fysiotherapeut (cognitieve gedragstherapie)


Vergoedingen

 Vaak worden de kosten van revalidatie helemaal of gedeeltelijk vergoed via de zorgverzekering. U heeft wel een verwijsbrief nodig van de specialist of de huisarts. 

Wat kunt u zelf doen

Elke vorm van bewegen is goed voor uw conditie. Neem bijv eens vaker de trap. Sporten kan ook. Kies dan een manier van bewegen waarbij u nog gewoon kunt praten en niet buiten adem raakt. Pas in het begin op dat u niet over uw grenzen gaat. Wandelen, fietsen, zwemmen of dansen: het belangrijkste is dat u er plezier in heeft.