Bel ons: 0544 375 045

Volg ons 

Stuur een e-mail:  Stel uw vraag

Kinderfysiotherapie bij problemen met de schrijfmotoriek

Ik krijg regelmatig vragen over schrijfproblemen bij jonge kinderen. Zo sprak ik vorige week op het schoolplein Thea, een vlotte, sportieve moeder van 35. Ze heeft op school te horen gekregen dat haar zoontje Martijn van 8, problemen heeft met het schrijven.


Door Leonie Otten


 ‘Ik weet dat Martijn traag en slordig schrijft’ vertelt ze, ‘maar niet dat hij daarbij pijn heeft en sommige letters niet eens kan schrijven.’ De leraar adviseerde Thea met Martijn naar een kinderfysiotherapeut te gaan. ‘Heeft dat zin’ vraagt Thea.


Schrijftherapie

Nou dat was voor mij natuurlijk koren op de molen. Tijdens mijn studie heb ik mij met mijn afstudeeropdracht verdiept in kinderen met schrijfproblemen, met name in het motiveren van het kind om beter te gaan schrijven. Ik leg Thea uit dat ik mij als kinderfysiotherapeut, dagelijks bezighoudt met schrijftherapie voor kinderen. Ik ben bekend met diverse testmethoden en gespitst op schrijfproblemen die mogelijk samengaan met andere problemen in de fijne motoriek. Thea knikt instemmend.


Geen verwijsbrief

‘Heeft Martijn een verwijsbriefje nodig voor een behandeling’, vraagt ze. Ik kan Thea geruststellen. ‘Nee, een verwijsbriefje is niet nodig en Martijn gaat ook niet direct in behandeling. Je belt voor een afspraak en dan kom je met Martijn gewoon naar de praktijk. We doen dan een intakegesprek en wat kleine testjes, dan weten we direct al wat meer. Trouwens, de zorgverzekeraar vergoedt het.’ Thea komt met Martijn volgende week maandag op de praktijk!


Vragen over kinderfysiotherapie? Stuur ze per e-mail: l.otten@centruminbeweging.nl