Bel ons: 0544 375 045

Volg ons 

Stuur een e-mail:  Stel uw vraag

Okselpijn na kanker


Hannie (53) is leuke, sportieve vrouw met een sterk lichaam. In 2015 wordt bij haar borstkanker geconstateerd. Ze ondergaat een borstsparende operatie en een poortwachtklierprocedure.


Door Everdien Griffioen


Enige tijd geleden spreek ik haar op de praktijk. Ze vertelt last te hebben van een zeurende pijn in haar oksel en klachten aan de achterkant van haar bovenarm. Ik constateer bij Hannie - naast littekenweefsel - ook oedeem.


Lymfdrainage

Mijn voorstel is direct te beginnen met littekenbehandeling, lymfdrainage en lymftaping. Met littekenmassage ga ik de verklevingen en doorbloedingsstoornissen te lijf om de jeuk, pijn, hypertrofie en het oedeem te verlichten. Door manuele lymfdrainage, stimuleer ik het lymfestelsel (overtollig) vocht af te voeren waardoor zowel verdikking als klachten kunnen verdwijnen.


Lymftaping

Ook pas ik lymftaping toe, als extra hulpmiddel om het vocht af te drijven. Dat doe ik met strookjes tape, waarmee ik de vochtstroom verleg naar lymfklieren die nog prima functioneren. Die tape zorgt voor een 24-uursdraining en kan enkele dagen blijven zitten. Hannie kon het na wat oefenen ook zelf aanleggen. Ze kan er thuis gewoon mee douchen en baden. Ik geef haar oefeningen mee die ze thuis kan doen en op die manier verder werkt aan haar herstel. En dat gaat sneller dan gedacht. Na enkele weken gaat het al stukken beter met Hannie. Ze beweegt gemakkelijk en de pijn is te verwaarlozen.


Vragen over oedeemfysiotherapie? Stuur een e-mail naar Everdien Griffioen e.griffioen@centruminbeweging.nl