Bel ons: 0544 375 045

Volg ons 

Stuur een e-mail:  Stel uw vraag

Handfysiotherapie

Wat kan handtherapie voor u doen?

Elke dag hebben we onze handen nodig om bijvoorbeeld te werken, onszelf en elkaar te verzorgen of te sporten. Daarnaast gebruiken we onze handen ook om te communiceren en te voelen. Onze handen zijn eigenlijk een prachtig en uniek onderdeel van onszelf.


Kleine aandoening grote gevolgen

Soms kunnen kleine aandoeningen in de handregio al snel een grote belemmering vormen in het dagelijks leven. Uw hand en pols zitten ingewikkeld in elkaar. In een klein gebied bevinden zich veel botten, spieren, pezen, zenuwen en banden, en die zorgen er met elkaar voor dat u uw hand op eindeloos veel manieren kunt bewegen: met veel kracht of juist met ongelooflijke precisie. 


Herstel of leren omgaan

Door een ongeluk, operatie, door overbelasting of slijtage kunt u echter ook allerlei klachten krijgen. En dat kan u dus behoorlijk belemmeren bij uw dagelijkse bezigheden. Handtherapie richt zich op optimaal herstel en revalidatie van deze belemmeringen en soms is het doel ook leren omgaan met bepaalde beperkingen.


Verschillende aandoeningen

Handfysiotherapie kokmt om de hoek kijken bij een reeeeks aandoeningen


 • Bij blessures of letsels aan vinger, hand of pols, bijvoorbeeld als gevolg van een breuk,een afgescheurde pees of een gewricht uit de kom


 • Bij klachten als gevolg van overbelasting zoals peesontstekingen (bijvoorbeeld M. Quervain), triggerfingers en tennisellebogen, alsmede zenuwbeklemmingen zoals het carpaaltunnelsyndroom


 • Bij gewrichtsontstekingen en gewrichtsslijtage (reuma en arthrose)


 • Bij CPRS 1 (chronisch regionaal pijnsyndroom), voorheen posttraumatische dystrofie


 • Bij onbegrepen chronische polsklachten


 • Revalidatie na een operatie in de handregio, bijvoorbeeld na een ongeval, bij dupuytren of het carpaaltunnelsyndroom


De handtherapeut

Een handtherapeut is een erkende fysiotherapeut of erkende ergotherapeut. Door uitgebreide nascholing en ervaring heeft hij of zij zich gespecialiseerd in de behandeling van hand, pols en armklachten.


Deskundig tot in het kleinste deatil

Handtherapeuten zijn uitstekend op de hoogte van de anatomie van de hand en van de verschillende letsels en aandoeningen. Zij werken nauw samen met huisartsen, handchirurgen en overige medisch specialisten. Uw handtherapeut adviseert, behandelt en begeleidt.


Waaier aan mogelijkheden

Er zijn veel verschillende behandelmogelijkheden, die altijd precies afgestemd worden op uw klachten, beperkingen en hulpvraag. Indien nodig zal de handtherapeut daar waar nodig ook intensief samenwerken met b.v. een manueel therapeut, oedeem therapeut  of psychosomatisch fysiotherapeut.  Het streven hierbij is om uw hand-/pols- of arm altijd weer zo optimaal mogelijk te kunnen laten functioneren.


Advies en/of behandeling  

De adviezen en/of behandelingen van uw handtherapeut kunnen zeer uiteenlopend van aard zijn, maar vanzelfsprekend altijd gericht op uw specifieke probleem. Denk hierbij aan:


 • Deskundige analyse van de beperkte handfunctie
 • Herstel van de kracht en beweeglijkheid
 • Verbeteren van de balans in en tussen de gewrichten
 • Herstel van het gebruik van uw hand, pols of arm tijdens dagelijkse activiteiten
 • Aanmeten, maken en/of aanpassen van een (tijdelijke) spalk / brace
 • Advisering en verstrekking van hulpmiddelen
 • Ergonomische adviezen
 • Advies en begeleiding bij arbeidsreïntegratie
 • Advies en doorverwijzing naar  een ergotherapeut, manueel therapeut, oedeem therapeut  of psychosomatisch fysiotherapeut


We doen het samen

Belangrijk om te weten: handtherapie is vaak een traject, waarbij uw medewerking en inzet van het allergrootste belang is. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan de duur van de therapie variëren. Het kan zijn dat u met een pijnlijke spier na drie keer behandelen en de juiste adviezen al vooruit kunt. Maar na een operatie of bij uitgebreid letsel kan de nabehandeling soms wel een jaar duren.


Werk ook thuis aan herstel

Vooral in het begin is de behandelfrequentie dan vaak hoog. Want juist in die periode is de meeste winst te behalen. Of de therapie nu lang of kort duurt: het is heel belangrijk dat u altijd de voorgeschreven oefeningen en adviezen thuis nauwkeurig opvolgt voor een zo optimaal mogelijk herstel!