Bel ons: 0544 375 045
Bel ons: 0544 375 045
Volg ons
Stuur een e-mail: Stel uw vraag
12 tips voor gezond sporten
We hebben voor u 12 tips verzameld om gezond te sporten:
Gezonde leefstijl
Sporten stelt hoge eisen aan je lichaam. Voor een gezonde sportbeoefening zijn goede voeding en drinken, verantwoord gebruik van alcohol, rookontmoediging en een gezond lichaamsgewicht van belang.
Sportschoenen
Draag tijdens het sporten schoenen die passen bij de sport, de ondergrond en uw voeten. Een sportschoen moet zorgen voor schokdemping, stabiliteit, grip en een goede compensatie van een afwijkend afwikkelpatroon.
Sportkleding
Let bij het kopen van sportkleding op een goede vocht- en temperatuurregeling, gemakkelijk onderhoud en duurzame kwaliteit. Denk aan comfort, veel bewegingsvrijheid en de specifieke eisen van de sport. Trek bij koud weer meerdere (dunne) lagen over elkaar aan. Dat isoleert beter en voert vocht goed af.
Belasting/belastbaarheid
Verminder de kans op blessures met een goede training en een juiste trainingsopbouw. Die moet volledig afgestemd zijn op je uithoudingsvermogen, kracht, lenigheid, snelheid en coördinatie. (algehele fitheid)
Drinken
Wacht tijdens het sporten niet te lang met drinken. Als het dorstgevoel komt, ben je meestal al te laat met aanvulling. Met circa 1 uur sporten verlies je snel 1 tot 2 liter vocht (afhankelijk van het klimaat)en dit leidt meestal snel tot prestatiedaling.
Overgewicht
Besteed meer aandacht aan je trainingsopbouw als je overgewicht hebt. Het belast spieren, pezen en gewrichten extra.
Techniek
Train veel onder deskundige leiding en beheers de techniek van de sport. Dat verkleint, net zoals een optimale algemene fitheid de kans op sportblessures.
Trainer/coach
Maak samen met je trainer een trainingsschema voor de korte en lange termijn. Het voorkomt blessures door overbelasting.
Fair Play
Sportiviteit en respect houden sporten leuk en veilig. Onsportiviteit, ruw spel en agressief gedrag leiden vaak tot blessures. Bij jezelf en bij de tegenstander. Houd je aan de spelregels.
Warming-up/cooling down
Sporten belast spieren, pezen en gewrichten intensief. Begin daarom met een goede warming-up (ca. 15 minuten). Dat zorgt voor soepele, warme spieren. Het is zowel fysiek als mentaal een prima voorbereiding op de komende lichamelijke inspanning. Doe na het sporten een cooling-down (ook 15 minuten). Begin en eindig met rustige loop- of dribbelpasje.
EHBSO
Ondanks goede preventie zijn sportblessures niet altijd te voorkomen. Goede en snelle Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen (EHBSO) kan de ernst en gevolgen van de weefselschade wél beperken. Herstel begint al bij een juiste en snelle eerste hulp.
Blessureherstel/sportrevalidatie
Neem voldoende tijd om te herstellen van een sportblessure. Elke blessure heeft zo zijn eigen biologische genezingstijd die nauwelijks is te verkorten. Onzorgvuldig omgaan met een blessure verlengt de genezingstijd. Gedoseerde en gecontroleerde opbouw leidt tot optimale revalidatie waardoor je snel weer kunt sporten.