Bel ons: 0544 375 045

Volg ons 

Stuur een e-mail:  Stel uw vraag

Benen, knie en romp


Voor Anouk (18) is volleybal de leukste sport die er is. Ze traint hard en speelt fanatiek competitiewedstrijden. Tot vorige maand. Ze kampt met toenemende klachten aan de onderkant van haar linkerknie. Springen en landen verergert die klachten, net als het staan met gebogen knieën. Anouk heeft het al 2 wedstrijden laten afweten en traint nauwelijks.


Door Fons Ten Hag


Anouk komt bij mij op de praktijk. Ze vertelt wat eraan schort en dat geeft mij direct het beeld van apexitis. Een overbelasting van de kniepees, ter hoogte van de knieschijf. Het is een veel voorkomende blessure bij jonge sporters.


Rompstabiliteit

Met de juiste aanpak is deze klacht goed te behandelen. Verder constateer ik in het linkerbeen van Anouk minder kracht en coördinatie. Ook haar rompstabiliteit is niet om over naar huis te schrijven. Rompstabiliteit is een van de absolute voorwaarden om goed te kunnen sporten. Ik vertel Anouk mijn plan van aanpak voor herstel.


Sportspecifieke training

Allereerst pas ik de kniepeesbelasting aan en haal ik de kracht en de coördinatie in het linkerbeen terug. Dat doe ik ook met haar rompstabiliteit. Daarna ga ik met haar aan de slag met sportspecifieke training. Zo wordt ze niet alleen nog beter in volleybal, ook de kans op blessures vermindert.


Zomerse rustperiode optimaal gebruiken

Het is sowieso verstandig om in een zomerse rustperiode te herstellen van blessures en zwakke schakels in het bewegingsapparaat bij te trainen. Op die manier begin je optimaal aan het nieuwe speelseizoen. Dat verwacht ik ook bij Anouk. Ze doet uiterst gemotiveerd haar oefeningen en verheugt zich nu al op haar eerste floater en sprongservice.


Meer weten over sportblessures? Stuur mij een e-mail f.tenhag@centruminbeweging.nl